Weetjes die weer wat wijzer maken!

Als je deze weetjes via een mobiel apparaat bekijkt kan het zijn dat ze niet (goed)worden weergegeven. Verander de kijk modus dan naar desktop view.


Er zit best wel een filosofie achter het maken van theemelanges.

Vooral die op basis van alléén kruiden, vruchten en specerijen.

Waar er normaal een overgroot deel thee (zwarte, groene, witte) of Rooibos als basis wordt gebruikt om de smaak te dragen is dat bij kruidenmelanges anders.

Wij gebruiken weinig - en soms dus zelfs geen- thee als basis én gebruiken het ene ingrediënt om de smaak van het andere te versterken.

Lekker veel fruit, specerijen en kruiden voor echte smaak!

Véél proeven, testbatches maken, ruiken, kijken en wéér proeven.


Wanneer een melange uit alleen kruiden-vruchten-bloesems-specerijen bestaat dan staat er de afkorting Kr bij.

In de ingrediëntendeclaratie kun je precies zien wat er in onze thee zit!

Praktisch weetje:

Voordat je een lekkere kop Anne`s thee gaat zetten is het handig om de gesloten verpakking even op zijn kop te houden. Schud lichtjes.

Kleine deeltjes thee zakken namelijk altijd naar de bodem van de verpakking waardoor je niet alle smaken optimaal mee krijgt als je alleen bovenaan thee schept.

Dusss, shake it!

Thee weetjes:

Wist je dat Rooibos, Mate, gember en bijvoorbeeld brandnetel en kamille geen thee zijn?

Dit zijn struiken, wortels, kruiden, bloemen en dergelijke.

Thee is thee als die gemaakt is van de theeplant, de Camellia Sinensis. De blaadjes van deze plant worden op diverse manieren bewerkt en verwerkt tot onder andere de zwarte, groene en witte thee die wij gebruiken in de Anne`s thee melanges.

Wollig weetje:

De Griekse Bergthee melange met oa Poleimunt is best `wollig`om te zien. Dat is normaal.

Dit is geen schimmel, is geen stof of slechte kwaliteit.

Griekse Bergthee en Poleimunt hebben van nature erg harige stengels en/of blaadjes die als de planten eenmaal gedroogd zijn een `wollig` uiterlijk geven.

De losse aren Griekse Bergthee hebben dus ook `wollige` stengels en kunnen daardoor fijne deeltjes afgeven aan het SmaakWater.

Je kunt dat gewoon mee opdrinken.

Praktische weetjes:

Wist je dat de Anne`s thee melanges maar een laag gehalte thee (zwarte, groene , witte) of Rooibos bevatten?

En dat ook lang niet alle melanges thee (zwart, groen,wit) bevatten?

Zo blijft het voor iedereen, jong én oud fijn om thee te drinken.

Wist je dat je het % aan thee (zwart, groen, wit) of Rooibos kunt zien in de ingrediëntendeclaratie?

Zoete weetjes:

Wist je dat Honingkruid hetzelfde is als steviaplant? De groene onbewerkte blaadjes van deze plant worden gebruikt in de Anne`s thee melanges.

Deze blaadjes zijn van nature zoet en niet bitter zoals de chemisch bewerkte blaadjes in stevia poeders.

Wist je dat we de steviaplant niet altijd als zoetmaker gebruiken maar ook heel vaak als smaakondersteuner.

Eigenlijk net zoals je peper en zout gebruikt in de keuken om een smaak beter naar voren te laten komen.

Wist je dat we ook vaak appelstukjes gebruiken om een melange zoeter te maken?

De appel proef je dus niet altijd als appel in de melange.

Stoffige weetjes:

Wist je dat kruidenthee van nature best wat `stof` geeft?

Denk daarbij aan `harige` planten zoals bijvoorbeeld brandnetelblad -en stengel maar ook de micro stampertjes op de bloemetjes van bijvoorbeeld vloerbloesem.

Die breken door transport en gebruik van de thee en veroorzaken `stof`.

Schrik dus niet van zeer fijne deeltjes thee die in je mok kunnen drijven. Hier kan geen enkele theezeef tegen op.

Je kunt ze gewoon mee opdrinken.

Muntige weetjes:

Wist je dat we munt niet altijd gebruiken om iets naar munt te laten smaken?

Wist je dat kruizemunt een smaakversterkende functie heeft in de Fruitgaard melange? Het haalt de smaken van het fruit naar boven.

Wist je dat de watermunt in de Bosrand melange de smaak van de dennennaalden versterkt? Watermunt op zich is lang niet zo muntig als andere muntsoorten. Eerder kruidig.

Wist je dat de appelmunt in de Rozentuin melange de aroma`s van de citroenverbena en citroenmelisse versterkt? Appelmunt op zich is niet zo heel sterk van smaak maar ruikt heerlijk.

Praktische weetjes:

Wist je dat de naam van de thee aangeeft of je een bepaald ingrediënt er goed in terug gaat proeven?

Denk aan de Zoete Appel thee, smaakt naar zoete appels.

Appelmunt, smaakt naar de muntsoort appelmunt.

Frisse Bries, hierin komt de kruizemunt naar voren.

Zomers Zoet, een zoet smakende melange.

Komt de naam van een ingrediënt niet voor in de naam van de melange dan zul je dat ingrediënt niet overheersend proeven.

Kruidige weetjes:

Wist je dat de basilicum in de Fruitgaard melange de aardbeiensmaak naar boven haalt? De basilicum zelf proef je niet.

Wist je dat de tijm in de Vroeg Op melange de sinaasappelschillen en hibiscus benadrukt? Er zit maar een pietsie in.

Praktische weetjes:

Wist je dat in de omschrijvingen bij de melanges niet alle ingrediënten vermeld staan?

Bekijk ze in de ingrediëntendeclaratie die je op iedere productpagina terug vindt.

Caffeïne weetjes:

Wist je dat Mate ondanks dat het een struik/kruidenthee is tóch caffeïne bevat? Zelfs bijna net zoveel als een kop koffie!

Wist je dat Mate de nationale drank is in het geboorteland van onze Koningin? Ze drinken het daar de hele dag door.

Alle andere kruiden - behalve de guarana en kolaplant...- zijn caffeïnevrij.


Praktisch weetje:

Wist je dat de volgorde van ingrediënten in de ingrediëntendeclaratie aangeeft in welke mate ze in de melange zitten?